fredag, september 12, 2008

Samvete

På söndag kväll ska det debatteras Samvete i SVT:s Agenda, enligt tidningen Världen idag, med bland annat Fredrick Federley (c), Birgitta Ohlsson (fp och Lennart Sacrédeus (kd).
– Samvetet har naturligtvis en grundläggande roll att spela i politiken, liksom i samhället i stort. Det handlar ytterst om våra djupaste värderingar och det är något som samtliga politiska partier borde ge större utrymme åt både internt och offentligt, menar Lennart Sacrédeus.
Bra sagt Sacrédeus!
Samvete (enligt wikipedia), rättskänsla, förmåga att avgöra vad som är rätt, sinne för värderingar, delvis medfött och delvis inlärt. Samvetet är av fundamental betydelse för FN:s universella deklaration om de mänskliga rättigheterna, som utgår från att alla människor är utrustade med förnuft och samvete. Samvete anses alltså vara någonting medfött, och samvetslöshet något som betingats av dåliga upplevelser, och räknas som en störning. Samvete korrelerar med moral som är socialt betingad.

Samvete, Etik, Moral och Värderingar enligt Bibeln - kristendomen - är den bästa grunden för ett samhälle av Bästa sorten!

Inga kommentarer: