söndag, augusti 09, 2020

Roadtrip Sverige 2020

 Roadtrip Sverige 2020, dag 1


Genom ett regnigt Sydsverige startade så vår roadtrip Sverige [pretentiöst... men, i alla fall halva Sverige].

Visst är det något alldeles speciellt med medhavd fikakorg! Så fikat avnjöts till stor belåtenhet i bilen på en parkeringsplats i norra Småland. 

Italian restaurang Basta i Borlänge å pizza å pasta kan rekommenderas- Delicious! 

Efter kvällens middag hotellincheckning på Galaxen i just Borlänge vid Dalälven. Staden är Dalarnas största tätort. De statliga myndigheterna [som många av oss har ett beroendeförhållande till...] Trafikverket och Transportstyrelsen finns i staden.

En kort sväng inom Hemmakväll -kan avslöjas- innan hotellsängen drog oss till sig... 


Dag 2

Frukost i en brun påse i en tid som denna. Enkelt. Trots allt gott! 

Vägen Bergslagsdiagonalen från hotell Galaxen och norrut. 

Anlände metropolen Alfta strax före lunch och vidare ut mot sjön Långrösten. Otroligt vackert och idag fick naturen och sjön stort stöd av solen. Murrikkan stod för en delicious lunch. Sen var det bastu, bad i sjön och härligaste gemenskapen

Kvällen bjöd på godaste BBQ och därefter var det dags för höjdpunkten; båttur på Långrösten. Långrösten är cirka en mil lång och som mest 12-13 meter djup [på flera håll mycket grund] och är omringad av fantastiskHälsingenatur

Båten, en ”snabbfotad” Glastron tog oss med på en helt enkelt underbar tur i solnedgången! Tack skeppare Andreas! 

Ca 23.00 checkade vi in på hotell Grand i Sundsvall efter en riktigt härlig dag med riktigt härliga människor.


Dag 3 Lördag

Direkt efter frukosten i Sundsvall begav vi oss ut på ön utanför staden, Alnö. Dagen var solig och varm så det var beachen som drog. På sydsidan av Alnön finns flera härliga och fina badvikar. Vi hamnade vid Bänkåsviken med härligt fin sandstrand och god distans. 

Här låg också Bänkåsvikens Sommarhem, som drivs av några frikyrkor i staden, och från  deras café njöt vi av både kaffe och hembakat. 

Efter några goa soltimmar satte vi fart på E14 mot fjällvärlden, Östersund och Frösön. 

Någonstans ute i ingenstans mellan Sundsvall och Östersund finns orten Stöde, där jag vid 22-års ålder blev påkörd av en lastbil efter en halkolycka. ”Änglavakt och Inga livshotande skador” skrev lokaltidningen -Änglavakt absolut- men... 6 månaders sjukhusvistelse, 2 1/2 års sjukskrivning, 35 år av ständig värk och ett 10-tal operationer... Den senaste operationen gav mig dock Ett Nytt Liv! Tack gode Gud! Jag kan avslöja att det kändes lite grann i magen när vi passerade Stöde! 

Naturen på och kring Frösön var helt fantastisk [eller magisk, som är ett annat användbart uttryck]. Frösö Park Hotel dög gott och väl åt oss ;)


Dag 4 Söndag

Idag vankades frukostbufffe och den smakade utsökt ute på hotellaltanen på hotell Frösö Park med bedårande utsikt. 

Besöket på den icke helt okända Frösö kyrka blev ganska kort eftersom det var strax dax för söndagsgudstjänst. Men snacka om Kyrka with a view. Tonsättaren Wilhelm Peterson-Berger ligger begravd vid kyrkan [”Att strida för ljuset -ja- det är det största”, står det så fint skrivet på hans gravsten].

Frösötornet bjöd annars på den absolut bästa utsikten över Frösön, Östersund och den jämtska fjällvärlden. 

Och i tornet finns Café Frösötornet... White Guide klassificeringen ”Mycket god klass”! -det kan jag lova... rekommenderas! 

Besök och minsann något köp på Lundhags fabriksbutik i Järpen och sedan Ristafallen, ett av Sveriges största fall. 350 m ö havet. Fallet är totalt ungefär 50 m brett, 14 m högt och flödet är mellan 100 och 400 m³/s, beroende på årstid. Magiskt... Guds underbara natur

Efter några ytterliga kilometer så började stigningen mot Åre. [Lyxhotellet, som det ibland kallas] Copperhill Mountain Lodge, Åre Björnen, blev nu vårt ”hem” för natten. Och vilket ”hem” sen...! Vi njöt i fulla drag på Copperhill Spa -Spa with a view- första parkett mot Åreskutan med sina snöfläckar.  Copperhill 727 m ö h. Åreskutan, 1420 m ö h. Mäktigt är bara förnamnet. 

Och lite kuriosa... den amerikanske arkitekten Peter Bohlin har ritat hotellet och han har även ritat Bill Gatesprivata hem och Apple butiker! Jodå...

[forts imorgon...]






Inga kommentarer: