måndag, augusti 10, 2020

Roadtrip Sverige 2020, del 2

 Dag 5 

Vår morgonblick riktades direkt mot berget, Åreskutan. Vi såg endast moln, dimma och regn. Grått, ”Fifty shades of Grey”. Men... frukosten var ett glädjeämne! Frukostbuffé, mycket god och väldigt väl arrangerat utifrån ett Corona perspektiv. Bra jobbat Copperhill [bäst av alla hotell, enligt oss]!

Efter frukost började vi nedstigningen från Copperhill Mountain Lodge [rättare sagt nerkörningen]. Vi passerade den icke helt okände Zlatan Ibrahimovics fantastiska villa [Zlatan sägs ha passion också... för de svenska fjällen]. 

Nu väntade de mellansvenska landskapen Jämtland och Dalarna med sin skog, sina vattendrag, sjöar och betydligt slingrigare vägar. En vidunderlig natur. 

Vid 17-tiden anlände vi till Falun och hotell Bergmästaren. [Falun, residensstaden i Dalarnas län, orten räknas dessutom som världsarv - Falu koppargruva, helt enkelt en gruvlig stad!]

Bergmästaren bjöd dessutom på god kvällsvard. Bonus

Vi mötte bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson, staty på Stora torget, vid stadspromenaden, och kvällen avslutades på hotellets gym -jominsann!


Dag 6 

Frukostbuffé i Dalarna. Sedan blev det  stora vägen, Europaväg 4, där vi snabbt passerade huvudstaden och vidare till Nyköping. 

Men först... raka vägen ut i kustbandet och till Oxelösund och ut till havet. 

I likhet med en hel del andra sommarlediga fann vi ”Skärgårdsvåfflan” på den vackra halvön Femöre i Oxelösunds Skärgård. Vackra skärgården i kombination med Belgiska våfflor med tillbehör. Skärgådstallrik vid havet = Belgisk våffla med skagenröra, färska handskalade räkor, citron och dill - Delicious! En våffla att kunna återvända till... 

Efter att ha njutit av den värmande solen och läckra våfflan checkade vi in på hotell Kompaniet i Nyköping och åt bjudkvällsmaten, kycklinggryta. 


Dag 7

Dagen började i kön till frukostbuffén med Coronaavstånd. Pannkakorna, eller plättarna, vill jag ge ett speciellt omnämnande; delikata med sylt och vispgrädde ;) 

E22:an söderut. Vi landar återigen närmast havet, i Västervik, denna fina idylliska sommarstad. Dagen bjuder på en salig blandning av sol, blåst och lite regnstänk. Men också på en helt ljuvlig Skärgårdstallrik = varmrökt lax, kallrökt lax, sillinläggningar, skärgårdsröra, ägg med pillade räkor, paj, färskpotatissallad och mer - Delicious! och dessutom med angenäm utsikt över havet och småbåtshamnen. 

Efter detta goda stopp gick färden vidare några mil söderut till Oskarshamn och hotell Post [f d posthuset i stan] vid Stora torget. Efter incheckningen lite vila innan det var dax för bjudkvällsvarden, köttfärslimpa. Ett speciellt omnämnande krävs för den goda gräddsåsen!


Dag 8

Vid första utblicken denna dag visade sig himlen grå och dimmig. Men redan när det var dax för blick nummer två visade sig den sköna, varma solen

Efter en lugn och behaglig frukostbuffé intog vi våra platser i bilen. Varje Roadtrip dag startar vi med Spotify. Denna roadtrip har Josefina Gniste rullat mest med Stor är din trofasthetJag vet vilka tankar jag har för dig... En riktigt bra början på dagen! 

Därefter har det rullats på med Sommar i P1. Några bra sommarpratare och några som verkligen stack ut. 

Rasmus Troedsson, skådespelare och journalist, om barndomen, uppväxten och sin orubbliga tro - ”Om hur orättvisa har räddat mig och om en tro på Jesus”.  

Komikern David Sundin med sina korta livsberättelser som fick skrattet att bubbla upp hos oss vid ett par tillfällen. 

FN-diplomaten och svensk/italienaren, Staffan de Mistura, som arbetat hela livet [imponerande!] för fred över hela världen, om hur viktigt människovärdet är och om hans [icke alltid helt lätta] umgänge med moder Theresa, president Ronald Reagan, president Putin och Macron...

Och sommarpratarna Emma Örtlund om mobbning och människors lika värde, Överbefälhavaren Micael Bydénom ledarskap och maktbalans, Gunilla von Platen om makten i näringslivet, Bethlehem Isaak om rasism, Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkmyndigheten, om den svenska modellen och att vara beredd på frågorna...

Under eftermiddagen landade vi ”pladask” på beachen. Helt underbart! Njutbar var salladen, wienerbrödet, glasstruten och kaffet... ’Fika de Luxe’, eller kanske bättre ’Fika Super de Luxe Grande’. Oförskämt gott! 


Så avslutades vår Roadtrip Sverige 2020.

Ha en fortsatt Solig dag av Bästa sorten!


-det finns plats för dina kommentarer här nedanför-





Inga kommentarer: