Fettisdagen (den feta tisdagen) är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar (wikipedia).
Vi som älska semlor, för oss är det rätt tid nu!
En riktig semla - eller som vi säger här i Mellanskåne fastlagsbulle - består av en söt vetebulle, ibland kryddad med lite kardemumma, avskuret lock och med mandelmassa och vispad grädde (gärna rikligt) som fyllning och över alltihopa ett florsockerpudrat lock.
Tillverka eller köp en fastlagsbulle och Njut (gärna långsamt)! Traditionellt kan man njuta en fastlagsbulle i en djup tallrik med mjölk - vilket ej faller Bästa sorten i smaken. En fastlagsbulle i kombination med en god kopp kaffe, det är njutning av Bästa sorten.
Vi som älska semlor, för oss är det rätt tid nu!
En riktig semla - eller som vi säger här i Mellanskåne fastlagsbulle - består av en söt vetebulle, ibland kryddad med lite kardemumma, avskuret lock och med mandelmassa och vispad grädde (gärna rikligt) som fyllning och över alltihopa ett florsockerpudrat lock.
Tillverka eller köp en fastlagsbulle och Njut (gärna långsamt)! Traditionellt kan man njuta en fastlagsbulle i en djup tallrik med mjölk - vilket ej faller Bästa sorten i smaken. En fastlagsbulle i kombination med en god kopp kaffe, det är njutning av Bästa sorten.
Hur många Fastlagsbullar äter du under säsongen?
PS! ett föredöme inom faslagsbullens njutningskonst - att äta "temlor"- är Ture Sventon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar