onsdag, oktober 14, 2009

Hotellbiblar av Bästa sorten

Hotellkedjan Ibis tar bort biblarna från hotellrummen. När Scandic gjorde likadant för ett par år sedan blev det mycket starka reaktioner och protesterna var många. Idag är biblarna tillbaka på rummen. Organisationen Gideoniterna ger alla hotellen dessa biblar helt utan kostnad. Så det handlar inte om kostnader... Nej, enligt Ibis är det stötande att ha biblar på rummen!

Hotellbibeln har funnits i många år på hotell över hela världen. Bästa sorten förstår överhuvudtaget inte varför de plötligt nu skulle vara till anstöt?!


TRAMS Ibis, lägg tillbaka Biblarna på hotellrummen!
---
Läs mer i
Dagen
Till Ibis och marknadsansvarig här
Gideoniterna

8 kommentarer:

Ingemar sa...

Istället för att fråga sig varför de ska bort, kan man ju fråga sig varför de överhuvudtaget kom dit! Enligt Gideoniternas hemsida så infördes hotellbiblarna för kristna amerikanska handelsresandes skull. Det var en annan tid då - idag är de flesta (åtminstone av svenskarna) inte religiösa och saknar behov av bibelläsning.

Själv tar jag med mig mitt fickschack, och min favoritlektyr när jag sover på hotellrum. Varför kan inte kristna ta med sig egna biblar? Det är rimligen inte hotellens uppgift att förse sina gäster med religiös läsning! Eller?

JemyM sa...

Johannesevangeliet 15:6 säger att jag skall brännas upp. Det finner jag kränkande.

Anonym sa...

Kanske det är just de som inte är kristna som har störst behov av Bibelläsning, Ingemar? När Scandic fick frågan varför porren automatiskt fanns i TVn på rummet svarades att det för många som "egentligen" efterfrågade tjänsten skulle vara för pinsamt att aktivt gå till receptionen och fråga efter den. Det kan ju hända att i det totalsekulariserade Sverige det för många som tar de första stapplande stegen på trons väg fortfarande är för pinsamt att fråga efter en Bibel också? Naturligtvis finns Biblarna på rummen i förhoppningen att folk som inte är troende skall läsa dem och komma till tro - den som är troende har nog oftast med sig sin egen - men är det så farligt?

Anonym sa...

@ JemyM:

Du kanske inte skall förutsätta att du inte kommer till tro innan din tid på jorden är slut? Dessutom är det väl inget konstigt att man t.ex. bränner döda grenar, men inte gröna som har livet kvar i sig? Nu vet jag inte vad du ev. tror på, men borde du inte tro att vi alla slutar som döda grenar eftersom du inte tror att det finns något "Jesus-träd" att ympas in i? Då finns det väl heller inget att bråka om?

Ingemar sa...

@efriden:

Givetvis har Gideoniterna ett missionerande syfte med sina hotellbiblar, men då borde man från hotellens sida i rättvisans anda erbjuda även andra "missionerande" skrifter på hotellrummen, såsom "Det kommunistiska manifestet", "Mein kampf", "Koranen" och "Mormons bok". Med tanke på den uppsjö av religiösa och ideologiska skrifter som finns, så skulle hotellrummen i stället för hotellrum bli magasin för skräplitteratur - och då är det förstås en enklare och mer realistisk åtgärd att rensa ut böckerna helt och hållet...

För du anser väl ändå inte att Bibeln och kristendomen är mycket bättre än andra politiska och religiösa skrifter och ideologier? För den som vill läsa bibeln (och annan litteratur) finns för övrigt på de flesta större orter ett bibliotek till förfogande. Det finns med andra ord ingen anledning för hotell att erbjuda den servicen också...

För övrigt fanns porren inte "automatiskt" i tv:n. Det krävdes att man gjorde ett aktivt val och dessutom betalade för det i receptionen efteråt. Nog så pinsamt...

JemyM sa...

Efriden; när jag upptäckte historia och arkeologi fick jag en nytt sammanhang för de kristna urkunderna, vilket inte gör de mer betydelsefulla för mig personligen än andra liknande rörelser och berättelser.

Vad som oroar mig idag är vad skriften fortfarande inspirerar folk till. Att i vuxen ålder läsa bibeln fick mig att förfäras av vad många propagerar som något gott och oskyldigt.

Jag tror inte att Johannesevangeliet 15:6 kommer inspirera en modern kristen till att bränna mig på bål, däremot vet jag att Markus 5:25-34, Markus 9:17-29 och Jakob 5:14-16 inspirerar föräldrar att ha ihjäl sina barn. Flera per år stryker med när föräldrar väljer bön före läkarvård eller får för sig att exorcism botar epilepsi och autism.
1 Korinterbrevet 14:33-36 och 1 Timoteusbrevet 2:9-14 inspirerar människor att se ner på kvinnor, en effekt som sker även i det så jämställda Sverige och i synnerhet visar sig i motståndet mot kvinnliga präster.
1 Romarbrevet 1:26-27, 1 Korintierbrevet 6:9 och 1 Timoteus 1:9-10 inspirerar människor att diskriminera homosexuella, även det sker här.

Vår förmåga att samla erfarenhet skiljer oss människor från djuren. Det är en förmåga vi skall vara stolta över. Det som vi upptäcker är fel behöver därför gå före tradition. Gammalt är inte automatiskt gott. 1900-talet formade ett helt nytt samhälle med helt andra ideal. Det var en tid då arbetare och kvinnor fick rösträtt, under vilken man fick rätten att tillhöra vilken religion man vill, rätten att säga vad man tycker utan att bli fängslad, rätten att även som homosexuell få leva ett lyckligt liv, rasism gjordes till något fult och oförlåtligt.

Det är dags att ställa samma krav på religionen. De religiösa urkunderna propagerar för värderingar vi inte står för och hör inte hemma någon annanstans än på bibliotek.

Sätt hellre svensk lagbok i hotellrummen isåfall. Paragraf 2 i regeringsformen är bättre läsning.

2 § Den offentliga makten skall utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd skall vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Det skall särskilt åligga det allmänna att trygga rätten till hälsa, arbete, bostad och utbildning samt att verka för social omsorg och trygghet.
Det allmänna skall främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.
Det allmänna skall verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv. Det allmänna skall verka för att alla människor skall kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället. Det allmänna skall motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller annan omständighet som gäller den enskilde som person.
Etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv bör främjas. Lag (2002:903).

Hur låter det som tradition?

Anonym sa...

@JemyM:
"Det som vi upptäcker är fel behöver därför gå före tradition"

Det Gud uppenbarat är fel är fel, det Han uppenbarat är rätt är rätt oavsett vad vi tycker oss upptäcka. På vilket sätt har man t.ex. "upptäckt" homosexuallas "rättigheter"? Är de inte snarare bara en konsekvens av att man fått en helt felaktig uppfattning om vad äktenskapet är? Om det bara vore ett sätt för två människor att proklamera sin kärlek inför all världen, ja då behövs det väl ingen lagstiftning? Och med ett par undantag som har med arvsrätt för bröstarvingar att göra går resten idag att reglera genom att ingå ett avtal.

"1900-talet formade ett helt nytt samhälle"

1900-talet var också det århundrade då statsbärande ateistiska ideologier folkmördade långt över 100 millioner människor, då vår överkonsumtion fick växthuseffekten att ta fart mm mm

"De religiösa urkunderna propagerar för värderingar vi inte står för"

Vi? Så du och jag tillhör radikalt olika grupper då? Ja, det kanske vi gör. Vad tänker "ni" göra åt sådana som jag, månne?

Lagtexten öppnar som du vet för tolkning. Vad innebär termerna et.c. Kyrkans Tradition måste levas i, med och av för att förstås på ett riktigt sätt. Skriften, Traditionen och Magisteriet behövs tillsammans (ja, jag är blivande katolik) för att det inte skall bli så att folk t.ex. avstår från läkarvård för att de läst in fantastiska saker i en text (jag ber i sammanhanget att få hänvisa till Syrak 38:1-15, Helig Skrift för katoliker och ortodoxa, och egentligen för anglikaner och lutheraner också).

Anonym sa...

@ Ingemar:
I stand corrected. Jag "mindes" uppenbarligen något som inte var. Emellertid:

Skulle det alltså finnas möjlighet till ett porrspecifikt filter på dessa betalkanaler? Jag kan tänka mig en hel del saker som får mig att misstro en så simpel på-av lösning (de flesta strikt ekonomiska). I alla fall har jag bott på hotell i Sverige där porren bara var ett knapptryck bort. Dessutom:

Jo, jag anser naturligtvis (eftersom jag är kristen) att Bibeln och kristendomen är mycket bättre än andra politiska och religiösa skrifter och ideologier (dessutom är kristendom inte lära, utan liv) och dessutom helt ojämförbar med dem, eftersom de är av människan - Kristus däremot är Guds utsträckta hand till oss. Bibeln har traditionellt legat på hotellrummen för att folk som är ensamma hemifrån och kanske har tid att börja tänka och känna inte skall döva sin ångest i t.ex. minibaren eller kabelutbudet utan få en chans att börja gå den väg som leder till frid. Bibliotek brukar f.ö. sällan vara öppna vid den tid (kvällen) när de flesta befinner sig på sitt hotellrum.