lördag, november 22, 2008

Ineffektiv ledare av Bästa sorten (?)

Så här gör chefen/ledaren som alltid har för mycket att göra och aldrig har någon tid över...


1. Delegerar aldrig
Det bästa är när du har järnkoll på precis allt. Du kan och vet bäst själv hur saker och ting ska göras, eller hur? Behöver jag säga att du aldrig heller ska be om råd eller hjälp. Det är bara för svaga ledare. Lyssna inte på någon annan än dig själv.

2. Undviker att ta paus
Raster är för latmaskar. Möjligtvis kan du tänka dig en slät kopp kaffe framför datorn. Du vill väl inte att andra ska tro att du inte jobbar tillräckligt mycket. Glöm allt som sägs om att det är viktigt att fika med anställda och lära känna dem lite bättre. Det är bara slöseri med tid.

3. Överbokar alltid sin kalender
Låt det absolut inte finnas något utrymme för några oförutsedda händelser eller någon plats för att andas. Använd gärna flera typer av almanackor samtidigt så att du ofta dubbelbokar, det blir ju spännande att se hur andra får ihop det pusslet.

4. Är med på precis alla möten
Se till att vara med på alla tänkbara möten och låt de gärna vara många och långa. Alla andra ska också vara med oavsett om de är berörda eller inte. Skippa mötesagendor och låt gärna mötena dra ut ordentligt på tiden.

5. Påbörjar mer än han avslutar
Att börja nya projekt är mycket roligare än att avsluta dem. Ta heller inte itu med gamla surdegar. Låt dem ligga där och jäsa och bli riktiga energislukare på ditt överbelamrade skrivbord.

6. Säger aldrig nej
Undvik till varje pris att säga nej. Var med precis överallt. Vem gillar en nejsägare? Dessutom kan du ju missa något spännande om du stannar hemma och jobbar istället för att åka på mingel.

7. Perfektion är det enda mottot som gäller
Gör aldrig något som inte är perfekt och jämför dig gärna med andra chefer/ledare hela tiden. Allt du gör ska vara fullständigt felfritt. Inget annat duger för då duger inte du som chef/ledare.

källa: »Konsten att vara ineffektiv på jobbet« (Roos&Tegner), tidningen Chef

Inga kommentarer: